Anyák maffiája

 2011.01.25. 13:10

 Idő hiányában nagyon ritkán írok, most azonban elhatároztam, hogy azt az elvet követem, hogy időn márpedig arra van, amit akarunk, én pedig írni akarok. Most azonban az eddigitől eltérően nem egy filmről, hanem egy könyvről szól a beszámoló. Ez a könyv Kerstin Gier: Anyák maffiája című műve.

Kerstin Gier egy német írónő, akivel találkozhattunk már Jule Brand és Spohie Bérard álneveken is. Első regényei női regények voltak, a leghíresebb műve ezek közül talán a Férfiak és egyéb katasztrófák, amelyből film is készült. Ezen kívül ifjúsági és fantasy regényeket is írt. További információért érdemes böngészni az írónő hivatalos weboldalát: http://www.kerstingier.de/

A minden fotóján vidám, bájos írónőről nem is feltételezhetnénk mást, csak azt, hogy jó humorú, vidám történetekkel lep meg minket. És ez valóban igaz! Az Anyák maffiája az első könyv amit tőle olvastam, de biztosan nem az utolsó. Kevés az olyan igazán könnyed olvasmány, ami nem hajlik át szemétbe, ócska próbálkozásba, mégis élvezetes. 

A 35 éves Constanze története mindvégig irodalmi ugyanakkor minden mondata sziporkázó, élettel teli. A kétgyerekes édesanyát 14 év házasság után minden előjel nélkül elhagyja férje és amilyen gyorsan csak lehet átköltözteti őket nem régiben elhunyt édesanyja házába. Ez a hely azonban meg sem közelíti az eddigi életszínvonalukat, ráadásul Constanze kamaszodó lánya sokszor nehezebben kezeli az új helyzetet mint eddig. A szomszédok egytől egyig - ki így, ki úgy- felbolygatják az új lakók életét, és a kertvárosban működő, szupermami csapat, tudatos szülő klub is csábítónak ígérkezik, egy olyan nőnek, akinek megingott a hite saját magában. Fenekestül felfordul tehát Constanze élete, miközben helyzetkomikumok során át bontakoznak ki a kertvárosi élet jellegzetességei, a jószomszédi (v)iszony legkülönbözőbb típusai, az anyaság örömei és nehézségei. Végig érezhetünk két olyan kérdést a fejünkben motoszkálni, amelyre megpróbál a könyv választ adni. 

1. Mennyit ér a pénz? Mit lehet megvenni pénzzel és ez az, amire valóban szükségünk van?

2. Mi az, hogy jó anya - rossz anya? Mi alapján döntjük el, hogy ki jó és rossz anya? Egyáltalán vannak ilyen élesen elhatárolódó kategóriák?

Természetesen a kérdésekre a választ is megkapjuk, habár csak akkor ha jól olvasunk a sorok között. Épp ezért az Anyák maffiája amellett, hogy egy szórakoztató és pihentető könyv, amely olyan légkört teremt körénk amiből nem szívesen szakadunk ki, remek társadalomkritika is. 

Az Anyák maffiáját ajánlom mindenkinek, aki egy sziporkázóan szellemes történetet szeretne olvasni, de vigyázat! Tényleg nem lehet letenni. (A könyvnek folytatása is van, melynek címe: Keresztanya)

A bejegyzés trackback címe:

https://badmash.blog.hu/api/trackback/id/tr362612171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása