Élek és szeretek

 2011.03.08. 11:48

 A 34 éves Daniel (Pablo Pineda), zsebében friss egyetemi diplomával munkát szerez egy segélyszervnél Sevillában, ott beleszeret Laurába (Lola Duenas), az elbűvölően közvetlen, ám meglehetősen zavaros szerelmi életű kolléganőjébe. Daniel és Laura között szoros barátság alakul ki és a fiú elhatározza, hogy színt vall, csakhogy Daniel Down-szindrómás és kettejük kapcsolatát sem munkatársaik, sem családtagjaik nem nézik jó szemmel. Nem mintha ez őket egy csöppet is érdekelné. (port.hu-javítva)
 

A szakmámnak köszönhetően rengetegszer adódott már alkalmam, hogy betekintsek felnőtt értelmileg akadályozott személyek mindennapjaiba, köztük Down-szindrómás fiatalok, felnőttek életébe is. Meg kell mondanom, sokszor valóban azt érzem, hogy ők sokkal inkább élnek és szeretnek, mint egy átlagos hétköznapi ember. Csak gondoljunk arra, hogy néhányuk bizony már a világ rengeteg helyén járt és a búvárkodástól, a jógán és a motorozáson át már mindent kipróbált. Persze ez az ideálisabb helyzet, természetesen vannak olyan személyek is, akik minden napot a tévé előtt töltenek.

Mi most nem ebbe kapunk bepillantást, hanem az előbbi ideális helyzetbe. Ugyanis egy olyan Down - szindrómás fiatalemberről szól ez a történet, aki szüleitől, testvérétől minden támogatást megkapott, és igen nagy önállóságot élvezhet az életében (legalábbis az átlaghoz képest). A film pedig nagyszerűen, könnyeden és levegősen tálal elénk egy olyan témát, amely napjaink fogyatékosságügyi vitáinak, konferenciáinak egyik fő kérdésköre: függetlenség, önállóság a fogyatékkal élő emberek életében. A filmben láthatunk negatív és pozitív példát is, természetesen mindezeket a szerelem köré felépítve. Csodás látnunk, ahogy Laura, a zűrös magánéletű nő és Daniel egymásba szeretnek, és egy csöppet sem csodálkozunk ezen, még akkor sem, ha mindez lehet, hogy sok oldalról, sok irányból támadható. Nem csodálkozunk, mert mégis miért ne lehetne legalább annyira humoros, vonzó, és férfias egy Down-szindrómás fiatalember, mint akármelyik másik férfi. Miért ne érezhetne egy átlagos nő vonzalmat iránta? És ha hiszünk a végzetben, lehetetlen, hogy őket egymásnak teremtették? Sőt, teljesen természetes, hogy egy Down - szindrómás férfinak is vannak szexuális vágyai, mint ahogy azt a főszereplő is megfogalmazza a filmben:"A Down - szindróma az az önmegtartóztatás?" Azt hiszem egyértelmű, hogy miért is nem támadjuk ezt a kapcsolatot...mert így jó, ahogy van. 

Az Élek és szeretek tehát egy kedves történet szerelmekről,felnőttségről, erkölcsről, íratlan és írott társadalmi szabályokról. Nem írok többet, félek, hogy túlságosan szakmázni kezdenék, inkább nézzétek meg! Igazán megéri minden perce!

IMDB.:7.1

Saját vélemény: 10

A bejegyzés trackback címe:

https://badmash.blog.hu/api/trackback/id/tr922721333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása